Morze smaku, ocean zdrowia
Omega-3
Kwasy omega-3 należą do grupy tzw. NNKT - niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które regulują poziom lipidów we krwi, podwyższając frakcję dobrego cholesterolu. Oznacza to, iż przy dostarczeniu łatwo przyswajalnego (w 97%) białka , podajemy niezbędne dla zdrowia tłuszcze, których mięso jest pozbawione. Tłuszcze omega-3 mają decydujące znaczenie dla zachowania dobrego zdrowia.
Białko
Ryby jako źródło świetnej jakości białka, zdrowych tłuszczy oraz minerałów i witamin, są produktem coraz bardziej docenianym na polskich stołach, a trzeba przyznać, iż ich przewaga nad mięsem - cały czas niestety bardziej popularnym - tkwi w bogactwie zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz dominacji zdrowego HDL- cholesterolu, nad szkodliwym LDL- cholesterolem.
Witaminy
Oprócz białka i tłuszczu ryby to bogactwo witamin i minerałów. W tłustych znajdziemy dużo witaminy A oraz D. Ryby są produktem spożywczym niezwykle obfitym w mikroelementy, takie jak potas, jod, selen, wapń i fosfor. Żelazo hemowe zawarte w rybach- podobnie jak to z mięsa- jest bardzo dobrze przyswajalne, w związku z czym nawet całkowite zastąpienie mięsa rybami nie naraża nas na anemię z niedoboru żelaza.
Łosoś Norweski
Łosoś uwielbia zimne, północne wody. Dorasta do 150 cm długości i wagi 30 kg, choć przeciętny osobnik tego gatunku waży nie więcej niż 10 kg. Łosoś jest drapieżnikiem. Żywi się przeważnie rybami i skorupiakami, ale czasem lubi złamać sztampę i wyskoczyć ponad wodę by złapać owada w locie. Łosoś ma mocną budowę ciała. Charakterystyczną cechą jest silna i duża płetwa ogonowa.
Łosoś jest ceniony nie tylko za doskonały smak, ale też mnóstwo wartości odżywczych.
Łosoś jest ceniony nie tylko za doskonały smak, ale też mnóstwo wartości odżywczych.
Dorsz
Występuje w Bałtyku, Morzu Północnym i północnym Atlantyku, gdzie spotkać go można od Morza Barentsa, aż po zachodnie wybrzeże Francji. Dorsz atlantycki dorasta do 2 metrów, choć przeciętna długość to 30 – 80 cm. Jest typowym drapieżnikiem. Szybką pogoń za makrelami, śledziami i szprotami ułatwia mu kształt ciała przypominający torpedę, silne mięśnie oraz aż 8 płetw.
Jakie ryby dla kogo?
Jakie ryby? | Dla kogo w szczególności? |
Tłuste ryby morskie z dużą zawartością kwasów omega-3: łosoś, sardynki, makrela, halibut i śledź | Osoby chorujące na choroby układu krążenia (miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, przebyty zawał serca, udar mózgu) w zamian za czerwone mięso - od 3 do 7 razy w tygodniu |
Chude ryby morskie i słodkowodne: sola, morszczuk, dorsz, szczupak, sandacz, tilapia, mintaj, tuńczyk, pstrąg strumieniowy, dorada, okoń | Osoby odchudzające się oraz stosujący dietę lekkostrawną z ograniczeniem tłuszczu (w przebiegu chorób takich jak zapalenie pęcherzyka żółciowego, zapalenie trzustki, zapalenie wątroby) |
Ryby z dużą zawartością witaminy A: węgorz, halibut, pstrąg strumieniowy, makrela i łosoś | Osoby z chorobami oczu oraz z problemami skórnymi |
Ryby z dużą zawartością witaminy D: węgorz, pstrąg tęczowy, śledź, łosoś | Dzieci w wieku rozwojowym, osoby z problemami z układem kostnym |
Ryby z dużą zawartością jodu: flądra, śledź i dorsz, łosoś | Osoby cierpiące na choroby tarczycy, kobiety w ciąży |
Ryby z dużą zawartością wapnia: sardynki, szprotki | Osoby chorujące na osteoporozę, dzieci w okresie wzrostu, kobiety w ciąży i karmiące |