script North Fish - O North Fish / Od surowca do produktu / Ryby

Morze smaku, ocean zdrowia

Omega-3

Kwasy omega-3 należą do grupy tzw. NNKT - niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które regulują poziom lipidów we krwi, podwyższając frakcję dobrego cholesterolu. Oznacza to, iż przy dostarczeniu łatwo przyswajalnego (w 97%) białka , podajemy niezbędne dla zdrowia tłuszcze, których mięso jest pozbawione. Tłuszcze omega-3 mają decydujące znaczenie dla zachowania dobrego zdrowia.

Białko

Ryby jako źródło świetnej jakości białka, zdrowych tłuszczy oraz minerałów i witamin, są produktem coraz bardziej docenianym na polskich stołach, a trzeba przyznać, iż ich przewaga nad mięsem - cały czas niestety bardziej popularnym - tkwi w bogactwie zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz dominacji zdrowego HDL- cholesterolu, nad szkodliwym LDL- cholesterolem.

Witaminy

Oprócz białka i tłuszczu ryby to bogactwo witamin i minerałów. W tłustych znajdziemy dużo witaminy A oraz D. Ryby są produktem spożywczym niezwykle obfitym w mikroelementy, takie jak potas, jod, selen, wapń i fosfor. Żelazo hemowe zawarte w rybach- podobnie jak to z mięsa- jest bardzo dobrze przyswajalne, w związku z czym nawet całkowite zastąpienie mięsa rybami nie naraża nas na anemię z niedoboru żelaza.

Łosoś Norweski

Łosoś uwielbia zimne, północne wody. Dorasta do 150 cm długości i wagi 30 kg, choć przeciętny osobnik tego gatunku waży nie więcej niż 10 kg. Łosoś jest drapieżnikiem. Żywi się przeważnie rybami i skorupiakami, ale czasem lubi złamać sztampę i wyskoczyć ponad wodę by złapać owada w locie. Łosoś ma mocną budowę ciała. Charakterystyczną cechą jest silna i duża płetwa ogonowa.
Łosoś jest ceniony nie tylko za doskonały smak, ale też mnóstwo wartości odżywczych.

Dorsz

Występuje w Bałtyku, Morzu Północnym i północnym Atlantyku, gdzie spotkać go można od Morza Barentsa, aż po zachodnie wybrzeże Francji. Dorsz atlantycki dorasta do 2 metrów, choć przeciętna długość to 30 – 80 cm. Jest typowym drapieżnikiem. Szybką pogoń za makrelami, śledziami i szprotami ułatwia mu kształt ciała przypominający torpedę, silne mięśnie oraz aż 8 płetw.

Jakie ryby dla kogo?

Jakie ryby? Dla kogo w szczególności?
Tłuste ryby morskie z dużą zawartością kwasów omega-3:  łosoś, sardynki, makrela, halibut i śledź Osoby chorujące na choroby układu krążenia (miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, przebyty zawał serca, udar mózgu) w zamian za czerwone mięso - od 3 do 7 razy w tygodniu
Chude ryby morskie i słodkowodne: sola, morszczuk, dorsz, szczupak, sandacz, tilapia, mintaj, tuńczyk, pstrąg strumieniowy, dorada, okoń Osoby odchudzające się oraz stosujący dietę lekkostrawną z ograniczeniem tłuszczu (w przebiegu chorób takich jak zapalenie pęcherzyka żółciowego, zapalenie trzustki, zapalenie wątroby)
Ryby z dużą zawartością witaminy A:  węgorz, halibut, pstrąg strumieniowy, makrela i łosoś Osoby z chorobami oczu oraz z problemami skórnymi
Ryby z dużą zawartością witaminy D:  węgorz, pstrąg tęczowy, śledź, łosoś Dzieci w wieku rozwojowym, osoby z problemami z układem kostnym
Ryby z dużą zawartością jodu: flądra, śledź i dorsz,  łosoś Osoby cierpiące na choroby tarczycy, kobiety w ciąży
Ryby z dużą zawartością wapnia: sardynki, szprotki Osoby chorujące na osteoporozę, dzieci w okresie wzrostu, kobiety w ciąży i karmiące
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej. Korzystając ze strony North Fish wyrażasz zgodę na Politykę Prywatności serwisu www.northffish.pl. Dowiedz się więcej
Zamknij